Merkez Bankası Döviz Kuru | |||
ALIŞ | SATIŞ | ||
USD | 38,2455 | 38,3144 | |
EURO | 43,4132 | 43,4914 | |
Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca ;Anestezi, ATT ve paramediklere diğer sağlık alanlarında çalışabilmenin yolunu açacaklarını açıklamasını KINIYORUZ
14 Mart Tıp Bayramı öncesi Sağlık Bakanlığından Sağlık Meslek Profosyonellerini kava ettirecek görev yetki ve sorumlulukları alanları ile ilgili şok açıklma geldi
Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca’nın Att öğrencisi ile konuşma sırasında yapmış olduğu talihsiz açıklama kafalarda soru işareti bıraktı.
Att ve Paramedik mezunlarına hastanelerin çeşitli birimlerinde alan açtığını ifade eden sayın bakanımız sanki sağlık meslek liselerinin mezunu olan hemşirelere ve üniversitelerin hemşirelik fakültelerinden mezun olan meslektaşlarımıza tam kadro sağlanmış gibi şimdide sanki yetersizliği kapatmak için Att ve paramediklere alan açtığını beyan etmiş.
Şunu sağlık bakanına sormak isteriz; Att ve paramedik arkadaşlara hastanelerde yeni alan açıldı demek nedir? Zaten 2002 yılından itibaren sadece acil servislerde görevlendirilmek üzere istihdam edilen ATT,PAREMEDİKLER ne yazık ki kamu ve üniversite hastanelerinin yataklı servislerinde istihdam edilmeye başlandı.
Planlanmadan açılan SHMYO ve Sağlık Bilimleri Fakültesi mezunlarına siyasi kaygı ve oy avcılığı nedeni ile talihsiz açıklama yapılması istihdam bekleyen hemşirelerde şok etkisi yaptı. Halen mezun olan Lisansiyer Hemşire sayısı yaklaşık 60.000 civarında iken atanan sayılara bakıldığında maliye kadro vermediği ifade edilerek atanan ATT,Paremedik ve diğer meslek profosyonelleri ne yazık ki keyfi olaraka zaten kamu hastaneleri, Özel Hastaneler ve üniversitelerinde görevlendiriliyor. İşte bu bakanın açıklaması ile Sağlıkta sağlığın çivisi çıktığının göstergesidir.
Kamuda ve özel sektörde ihtiyaçlar; yetişmiş insan gücü kaynaklarının tespiti ve kurumların talebi ile insan kaynakları dengeli olarak dağıtılarak insanların hizmet alması hedeflenir. Peki yetişmiş insan gücüne ihtiyaç varsa atanamayan hemşireleri nereye koyacaksınız.
İşin ehline atama yapmayıp ehli olmayan meslek profosyonellerini göreve getirerek meslekleri meslek olmaktan iş haline getirmek sureti ile halkımızın kaliteli yaşam ve nitelikli sağlık hizmeti almasını ayakta tutabileceksiniz.
Sağlık Personeli ile iliği görev yetki ve sorumlulukları içeren 1219 sayılı kanun ile görev yetki ve sorumluluklar belirlenerek resmi gazetede yayınlanmış iken acaba sayın sağlık bakanı hangi boşluğu kim ile doldurulacak?
Arap saçına döndürülen tanımlamalar ile sağlık politikamız hekim kadrosundan tutunda hemşire kadrosuna kadar hatta Att ve paramedik kadrosuna kadar iyice görev ve yetki alanları birbirine karışmış durumdadır
Yine mevcut genelgelere göre çalışması ve kabin açması yasak olan bu meslek gruplarına yetki verilecek mi verilecekse hangi statü ve puanlaması yapılacak? Yani bu meslek profosyonelleri Sağlık kabinlerinde de çalışabilecekler mi?
Yoksa Sağlık kabini açabilecekler mi? Yanlış sağlık politikası derken sahada daha da girdabın içine girmek neden? Kim kimin yerine kim hangi vasıfla çalışacak?
Peki meslekte branşlaşma o zaman neden var ? ve sağlık bakanlığı sertifika programı düzenliyor? (Ameliyathane hemşiresi, Hemodiyaliz hemşiresi)
Mesleğini serbest olarak icra eden sağlık kabinlerinde çalışan hemşirelere alan daraltması nedendir? Bakan bey baltayı taşa vurdu. Sağlık bakanlığı Meslek Standartları Dairesinde çalışılan tüm tanımlamaları çöpe attı ve onca emeği yok saydı diye düşünmekten öteye yol gitmez..
Sayın Bakana başka bir sorumuz ise şu; Peki hemşireler ambulans şirketi kurabilecek mi yada kamuda ambulans hizmeti verilecek yada ATT/Paremedik olarak görev mi yapacak?
Sağlık meslek liseleri kapatıldıktan sonra hemşirelik mezuniyeti üniversitelerin hemşirelik fakültelerine yükseltildiğinde zaman içinde sadece lisans mezunu hemşireler bu kutlu görevi layık-ı vechiyle yapacaktır, Ülkede bizler hemşirelik eğitiminin en az Lisans düzeyinde olmasını düşünürken sağlık bakanı ne yazık ki çıtayı yükseltmek yerine aşağılara çektiğini görüyoruz.
Özel üniversitelerin; Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okullarında sadece iki yıllık eğitim bedeli 150.000 lira ile diploma alabilen paramedikler göreve başlarken bilmediği alanlara yerleştirilmek istenmesi acaba hangi siyasi akım insana verilen değerin önüne geçti bunu bilmek isteriz
Bilindiği gibi sağlık kabinleri hemşire/ebe/sağlık memuru tarafından çalıştırılan özel merkezler olması hasebiyle kalite ve insan yaşamına verilen değer yavaş yavaş zaman içinde artarak yerine oturacak diye umutlanıyorken bu talihsiz yanlış kararın hesabını kim neye göre yaptı.
Sayın Bakan; Bu yanlış hamle ile sağlıkta kalitenin düşmesi anlamına gelirken sizce bu ifadeniz vicdani ve insani ihtiyaç mı yoksa siyasi ihtiyaç mıdır?
Biz sağlık kabini çalışanları,kamusal ve özel alandaki meslektaşlarımız ve Türk Hemşireler Derneği ve Sağlık Kabinleri ve Eğitim Derneği (sivil toplum örgütleri) bu kararı şiddetle kınıyoruz. Bahsedilen resmi gazetenin yayınlanmasını bekliyoruz.
Bu kadar sorunun olduğu bir camiada olan sağlık Profosyonelleri olarak 14 Mart Tıp Bayramını Kutlamıyoruz Bir kere daha biz bu kararı şiddetle kınıyoruz ve ivedi bir şekilde tüm branşların yetki ve alanlarının belirlenmesini istiyoruz.
Kamil Ölmez
Sağlık Kabinleri ve Eğitim Derneği
Genel Başkanı